Tanulmányi szerződés

Van az úgy, hogy az ember néha követ el hibákat. A jóhiszeműség miatt feleségem is elkövette azt a hibát, hogy egy papírt aláírt, kitöltetlen dátummal. Ezt a történetet írom le ebben a cikkben.

Milyen tanulmány?

Növényvédő szereknél azért nem árt, ha az ember tudja mit is ad el. Miért, mire való, hogy kell alkalmazni. De a tanfolyam elsősorban nem emiatt kellett. Mert aki nem tesz bele energiát a tanfolyamon kívül, nem fog érteni hozzá. Szóval a lényeg, hogy létezik kimondottan erre ún. “zöldkönyves” tanfolyam. Kb 65.000 HUF az ára, nem nagy összeg. Vizsga után megkapják a zöldkönyvet, ami egyfajta minősítés. Annak is szüksége van rá, aki engedélyköteles vegyszert szeretne vásárolni (enélkül elméletileg nem kaphatna). 2018 őszén volt egyébként ez a tanfolyam.

Milyen szerződés?

Van, amikor nagyobb összegű tanfolyam esetében egy cég (munkáltató) tanulmányi szerződést köt a munkavállalóval. Érthető, egyfajta védelem. Nehogy megtörténjen az, hogy elvégzi a tanfolyamot valaki (munkavállaló), majd felmond, mielőtt megtermelte volna a hasznot, a tanfolyam árát a munkáltatónak. Ez elfogadható.

Még ímmel-ámmal az is, hogy egy ekkora összeg (65.000 HUF) esetén ez a szerződés két évre szóljon. Azért ez ritka, nem nagyon szokott ilyen lenni.
Ugyebár arról van szó, hogy ha valaki csak egy évet dolgozik miután levizsgázott, és továbbáll, akkor felét ki kell fizetni.

Hol a hiba?

A hiba az aláíráskor történt. Ugyanis amikor vitték a papírokat, a munkavállalók (többi eladó is) aláírtak egy olyan papírt, amin nem volt dátum. Arra hivatkozva, hogy még nem tudják a tanfolyam kezdeti dátumát, majd ha kiderül, akkor visszakapják a saját példányukat is.
Jóhiszeműen én is aláírtam volna, mert alapból nem gondolom azt, hogy ezzel bárki megpróbálna megtéveszteni. És amúgy sem nagy összeg, ha akarja valaki ezt a tanfolyamot, még saját zsebből is ki lehetne fizetni.
Amúgy itt is van egy probléma, ugyanis elméletileg a munkáltató kötelezte a munkavállalót, hogy vegyen részt a tanfolyamon. Hisz neki hoz hasznot. Feleségemnek igazából semmi szüksége nem volt a zöldkönyvre. Mármint magán céllal. És a munka törvénykönyvében az alábbi olvasható:

229. § (1) * A tanulmányi szerződésben a munkáltató vállalja, hogy a tanulmányok alatt támogatást nyújt, a munkavállaló pedig arra kötelezi magát, hogy a megállapodás szerinti tanulmányokat folytatja és a képzettség megszerzése után a támogatás mértékével arányos időn – de legfeljebb öt éven – keresztül munkaviszonyát felmondással nem szünteti meg. A munkaviszonyban töltött idő számításánál – eltérő megállapodás hiányában – a 115. § (2) bekezdése megfelelően irányadó.
(2) Nem köthető tanulmányi szerződés
a) munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján járó kedvezmények biztosítására, továbbá, ha
b) a tanulmányok elvégzésére a munkáltató kötelezte a munkavállalót.

De ez annyira nem is érdekes. Vagy talán mégis? Hogy adott volna el vegyszert a zöldkönyv nélkül? Kinek az érdeke is volt, hogy meglegyen a minősítés?

Mi ebben a nagy sztori?

Hát, igazából az, hogy senki nem emlékszik arra, hogy visszakapta a saját példányát, ami 2 évről szólt. És senki nem is találja otthon. Véletlen egybeesés lenne?

A felmondás után, a kilépőpapírokat aláírva (2019 dec.) ugyanis szembesült vele feleségem, hogy mire a központban a fiókból előkerült ez a tanulmányi szerződés, akkor már 4 évről szólt. Persze nem sok az eltérés a visszakövetelt tanulmányi díj esetében, mert így nem kb 32 ezer, hanem olyan kb 46 ezer HUF. De itt sem a pénz az, ami miatt felháborodtam, hanem a körülmények. A szerződés keletkezése, plusz amiről a másik téma 3. részében is írtam.

A fene megette. Azt eddig is tudtam, hogy a ruhák néha csak úgy összemennek a szekrényben, de nem gondoltam volna, hogy mágikus fiókok, vagy kartonok is léteznek.

Nem vádolok, nem gyanusítok igazából senkit, hiba volt aláírni dátum nélkül, elrontottuk. Elrontották. Mindenki vonja le a megfelelő tanulságot. (pl. azt, hogy bármennyire jóhiszemű vagy, bármennyire is megbízol egy szerződő félben, nem írsz alá felelőtlenül semmit!)

UI: Költői kérdések

  • Ismertek-e bárkit, aki egy magán célra egyáltalán semmire sem használt minősítés megszerzéséhez szükséges tanfolyam esetében aláírna egy 4 éves tanulmányi szerződést? Egy 65.000 forintos tanfolyamra? Na? Senki?
  • Ismertek-e olyan munkáltatót, aki a fenti tanfolyam esetében aláíratna a munkavállalóval egy 4 éves tanulmányi szerződést? Na? Senki?